MS v Belgicku: Julian Alaphilippe obhájil titul majstra sveta

Foto: twitter.com/UCI_cycling

Po troch atakoch a takmer 20 kilometrovom sólo úniku dokázal Julian Alaphilippe obhájiť titul majstra sveta a opäť sa bude obliekať do dúhového dresu.

Hneď po štarte sa začal formovať denný únik. Na čelo pretekov sa prepracovala osmička jazdcov, ktorá získala takmer päť minút. Do cieľa však stále zostávalo 228 kilometrov. Z hlavnej skupiny sa počas stúpaní stále útočilo. Pätnásť sekúnd k dobru si vybodovala skupina, v ktorej figuroval aj Primož Roglič. Pelotón sa začal trhať a vytvorili sa viaceré skupiny.

Tempa v balíku sa ujala talianska reprezentácia. V týchto momentoch mala skupina prenasledovateľov minútový náskok. Rovnako sa znížil aj náskok denného úniku, ktorý sa pohyboval len 20 sekúnd pred stíhajúcou skupinou. 134 kilometrov pred cieľom bola pelotónom pohltená skupina prenasledovateľov.

O niekoľko kilometrov neskôr bolo štartové pole pokope. V pelotóne figuroval už iba Peter Sagan ako jediný zo Slovákov. Rodák zo Žiliny počas celého dňa jazdil pokojne. 100 kilometrov pred páskou sa v balíku pohybovalo 80 pretekárov. O 10 kilometrov prišli ďalšie ataky a náskok si dokázala vytvoriť jedenástka jazdcov. K dobru mala takmer minútu. V hlavnej skupine ich stíhali Briti.

Posledný výstup na Moskesstraat 67 kilometrov pred cieľom nadelil nielen vedúcu skupinu ale aj už oklieštený pelotón. Kopec využili pretekári k útokom. Jedným z nich bol aj majster sveta z roku 2014 Michal Kwiatkowski. Na čele pokračovala pätica pretekárov s dvadsať sekundovým náskokom pred hlavnou skupinou.

Foto: twitter.com/UCI_cycling

O sedem kilometrov neskôr atakoval počas výstupu obhajca titulu Julian Alaphilippe. S Francúzom sa udržalo viacero pretekárov a vytvorili početnú stíhaciu skupinu. Pelotón, v ktorom figuroval aj Peter Sagan však nebol ďaleko. 53 kilometrov pred cieľom boli na trati dve skupiny. Rozdiel medzi nimi sa pohyboval na tridsiatich sekundách a pomaly sa zvyšoval. 30 kilometrov pred cieľom sa blížil k dvom minútam čo naznačovalo, že o víťazovi sa z vedúcej 16-člennej skupiny.

21 kilometrov pred cieľom zaútočil Julian Alaphilippe. Jeho nástup súperi zachytili a o ataky sa takmer hneď pokúsilo viacero pretekárov. Po tretíkrát to v kopci skúsil Alaphilippe, ktorého stíhalo kvarteto jazdcov. Francúz získal 15 sekúnd k dobru pred prenasledovateľmi, ktorí začali taktizovať a dopriali tak viac času osamotenému Julianovi Alaphilippovi na čele pretekov. 29-ročného jazdca už nedokázal nikto dostihnúť. V Belgicku sa tak po dlhom sólo úniku podarilo obhájiť titul majstra sveta.  

Vicemajstrom sveta sa stal Dylan Van Baarle s Holandska. Bronz poputoval zásluhou Michaela Valgrena do Dánska.

31-ročný Peter Sagan finišoval na 26. mieste zo stratou 6 minút a 27 sekúnd. Trojica Slovákov, Juraj Sagan, Erik Baška a Patrik Tybor, ktorá štartovala po boku Petra Sagana preteky nedokončila.  

Výsledky top 10:

Autor: Ivana Ďurtová

Google+ Linkedin
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com