Fenomenálny Peter Sagan sa stal celkovým víťazom pretekov Okolo Slovenska

Foto: twitter.com/BORAhansgrohe

Fenomenálny Peter Sagan sa stal celkovým víťazom 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska. V štvrtej etape si vyšpurtoval  tretie druhé miesto, keď ho predstihol len Itamar Einhorn.  

Dnes vyvrcholili preteky Okolo Slovenska. Štart poslednej etapy prebehol v Trenčianskych Tepliciach. Hneď po ostrom štarte bola na programe prvá horská prémia. Stúpanie rozdelilo balík na tri časti. V pätnásť člennej skupine na čele figuroval aj Peter Sagan. Rozdiely však boli minimálne.

Na druhú horskú prémiu v Trenčianskych Miticiach priviedol skupinu Peter Sagan spoločne s Danielom Ossom. Horskú prémiu ako prvý preťal aktuálny líder pretekov Peter Sagan. 31-ročný domáci jazdec si však robil zálusk aj na rýchlostnú prémiu v Topoľčanoch.

V klesaní sa na čelo pretekov dotiahla skupina prenasledovateľov. Na cestách sa tak pohybovali dve skupiny. Len pár kilometrov po tom čo sa skupiny spojili zaútočil svojich súperov Peter Sagan. Jeho atak spôsobil, že sa skupiny opäť rozdelili a vytvorila sa 26-členná vedúca skupina. Jej náskok začal stúpať a zastavil sa až na ôsmich minútach.

Na rýchlostnej prémií v Topoľčanoch bol najrýchlejší Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta si upevnil svoju pozíciu v celkovom poradí. Na čele pretekov sa pohyboval aj Chris Froome. Poslednou horskou previerkou bol kopec Hlohovec, ktorý bol situovaný 66 kilometrov pred cieľom. V týchto momentoch mala vedúca skupina už viac ako sedem minút k dobru a bolo takmer isté, že víťaz vzíde z úniku.

Foto: twitter.com/TourofSlovakia

Počas ďalších kilometrov nedošlo k výrazným zmenám a čakalo sa na rýchlostnú prémiu. Tentokrát však Peter Sagan nešpurtoval. 10 kilometrov pred cieľom sa v početnej skupine utečencov jazdilo v rýchlom tempe a jazdci sa pripravovali na záverečný špurt.

Jazdci z celku Bory – Hansgrohe priviedli Petra Sagana do záverečných metrov na treťom mieste. Rodák zo Žiliny si vyhliadol zadné koleso Jannika Steimleho a dokázal ho predstihnúť. Spoza Petra Sagana však vyšla dvojica pretekárov. Majstra Slovenska dokázal predstihnúť len Itamar Einhorn.

Majster Slovenska, Peter Sagan sa po troch druhých miestach a jednom treťom stal celkovým víťazom pretekov Okolo Slovenska. Okrem žltého dresu sa v Trnave obliekol aj do zeleného dresu pre najrýchlejšieho jazdca a dresu pre najlepšieho Slováka.

Najlepším vrchárom sa stal Andrea Garosio. Biely dres pre najlepšieho jazdca do 23 rokov získal Idar Andersen.  

Autor: Ivana Ďurtová

Google+ Linkedin
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com