Giro di Italia 16. etapa: V úvode tretieho týždňa triumfoval Jan Tratnik

Foto: twitter.com/giroditalia

Úvod tretieho týždňa patril dennému úniku. V zápolený muža proti mužovi na poslednom kilometri vyšiel víťazne Jan Tratnik. Atakoval už 40 kilometrov pred cieľom. Pripojil sa k nemu ešte Ben O Connor. Austrálčanovi však v závere chýbali sily a z etapového víťazstva sa tak mohol tešiť Slovinec.

Po druhom dni voľna bola pripravená kopcovitá etapa. Šance triumfovať mal denní únik. Práve na jeho tvorbu využili pretekári úvodné stúpanie. Počas výstupu atakovali dvaja jazdci, ktorý si vytvorili menší odstup. Počas klesania sa k nim pripojila početná skupina. Denní únik mal dnes 26 členov.

Takto veľká skupina si dokázala pred pelotón veľmi rýchlo vypracovať pohodlný náskok. V balíku udával tempo len Deceunink – Quick-Step a tak sa odstup počas celého dňa zvyšoval. Na vrchárskych prémiách zápolilo duo Ruben Guerreiro a Giovanni Visconti. Obaja cyklisti si robili zálusk na modrý dres pre najlepšieho vrchára.

Body na rýchlostnej prémií si rozdelil únik a v hlavnej skupine sa tak nešpurtovalo. V súťaži o fialový dres figuruje 30 – ročný Peter Sagan aj po dnešnej etape na druhom mieste zo stratou 37 bodov.

Pred prvým výstupom na kopec Monte di Ragogna atakoval Ruben Guerreiro. Portugalčan pokoril stúpanie ako prvý a pokračoval ďalej sám. O ďalší z denného úniku sa pokúsili dvaja jazdci, ktorý si pred skupinou prenasledovateľov vytvorili viac ako pólminútový náskok. Svojim pokusom rozprúdili nastupovanie si aj medzi prenasledovateľmi. Na chvíľu sa na čele osamostatnil Jan Tratnik z celku Bahrain – McLaren. 12 kilometrov pred cieľom sa k nemu dotiahol Ben O Connor. Ich náskok stúpal a 6 kilometrov pred cieľom mali minútu k dobru.

V týchto chvíľach tak bolo jasné, že víťaz vzíde práve zo slovinsko-austrálskej dvojice. Poslednou prekážkou bolo prudké nehodnotené stúpanie na čele. Len čo pretekári prešli métou posledného kilometra začali si nastupovať. Viac síl si do záveru priniesol Jan Tratnik, ktorý sa zbavil svojho súpera 600 metrov pred cieľom a mohol sa radovať z víťazstva.

Rodák zo Žiliny jazdil počas celého dňa v pelotóne. Dnes finišoval na 118. mieste zo stratou 22 minút a 6 sekúnd na víťaza.

Výsledky top 10:

Autor: Ivana Ďurtová

Google+ Linkedin
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com