Giro di Italia 11. etapa: V napínavom špurte došpurtoval hviezdny Peter Sagan na výbornom druhom mieste

Foto: twitter.com/giroditalia

Hviezdny Peter Sagan sa po včerajšom úžasnom výkone zapojil do špurtu o víťazstvo aj dnes. Na zaverečných metroch sa zavesil na Arnauda Demará. Slovák si v špurte musel hľadať pomocou niekoľkých kľučiek miesto. Aj napriek veľkej rýchlosti nepredstihol Francúza a už po štvrtýkrát preťal cieľ na skvelom druhom mieste.

Na rovinatej 182 kilometrov merajúcej trati sa všetko odohrávalo podľa tradičného scenára. Hneď po štarte sa od balíka odpútalo päť pretekárov. V pelotóne sa v udávaní tempa striedali všetky špurtérske zostavy. Ich zámerom bolo priviesť svojich lídrov do hromadného dojazdu. Tímy Groupama FDJ, UAE Team Emirates a Cofidis kontrolovali situáciu na trati veľmi pozorne a unikajúcej skupine dopriali len tri minúty k dobru.

Prvé body na rýchlostnej prémií si medzi sebou rozdelil únik. V hlavnej skupine si to o tri body v špurte rozdali 30-ročný Peter Sagan a Arnaud Demaré. Rýchlejší tu bol Francúz. Rozdiel medzi ašpirantmi na fialový dres sa tak zvýšil o jeden bod.

Celý deň sa jazdilo bez väčších problémov, nefúkal ani vietor, ktorý by mohol nadeliť štartové pole a tak sa čakalo na záverečný hromadný dojazd. Na krátkom zvlnenom úseku, kde sa nachádzalo aj jediné hodnotené stúpanie dňa nedošlo v väčším zmenám a únik si držal trojminútový náskok. Len čo sa však pelotón vrátil na rovinu odstup medzi skupinami začal klesať.

Denní únik sa s pribúdajúcimi kilometrami rozpadol a na čele pretekov sa pohybovalo iba duo pretekárov. Na jednom z kruhových objazdov zavadila o Eliu Vivaianiho motorka a Talian skončil na zemi. Takýto pád mohol ovplyvniť jeho koncovku. 10 kilometrov pred cieľom sa stále viac ako pól minúty pred balíkom pohyboval osamotený cyklista z pôvodného úniku a špurtérske zostavy mali čo robiť aby jeho náskok zmazali.

Šesť kilometrov pred cieľom sa už jazdilo pokope. V hlavnej skupine udávali tvrdé tempo UAE Team Emirates. Všetci favoriti na dnešný dojazd sa pohybovali na čele aby si udržali v technických prekážkach čo najlepšiu pozíciu do posledný metrov. Nechýbal tu ani slávny Slovák. Peter Sagan sa držal pri svojom konkurentovi Arnadovi Demarovi. Rodák zo Žiliny si hľadal miesto na to aby predstihol svojho súpera. Po niekoľkých kľučkách napokon finišoval na vynikajúcom druhom mieste. Pre 30 – ročného jazdca Bory – Hansgrohe je to už štvrtá strieborná pozícia.

Trojnásobný majster sveta aktuálne stráca na fialový dres 36 bodov.

Výsledky top 10:

Autor: Ivana Ďurtová

Google+ Linkedin
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com