Tour de France 18. etapa: V poslednej alpskej previerke zvíťazil Michael Kwiatkowski

Foto: cyclingnews.com

O etapovom víťazovi dnes rozhodlo stúpanie na Col des Saisies, kde atakovalo duo z Ineosu. Michael Kwiatkowski spolu Ricardom Carapozom mali dosť síl a v štartovom poli sa nenašiel nikto, kto by prekazil ich snahu získať etapové víťazstvo. Po dlhom rozhodovaný sa z etapového triumfu tešil Michael Kwiatkowski.

Poslednú Alpskú etapu odštartovala rýchlostná prémia, ktorá sa nachádzala na 14 kilometri trate. Od pelotónu sa odtrhla početná skupina, v ktorej figurovali aj 30 – ročný Peter Sagan a Sam Bennett. Táto dvojica si robila zálusk na body. Rodák zo Žiliny preťal pásku na treťom mieste a do súťaže si pripísal 15 bodov. Na prémií bol prvý Sam Bennett. Slávny Slovák aktuálne stráca na zelený dres 52 bodov.

Veľká 32 – členná skupina na čele pretekov si vybodovala náskok jeden a pól minúty. Čakalo sa však, že ju o špurtérov vyselektuje stúpanie prvej kategórie, ktoré nasledovalo hneď po rýchlostnej prémií. Tak sa aj stalo a z čela pretekov si pomaly odstúpil aj muž v zelenom Sam Bennett. O pár minút neskôr ho nasledoval aj slávny Slovák. V balíku udával tempo tím Jumbo – Visma, ktorý pozorne strážil žltý dres Primoža Rogliča.

Prvý výstup dňa nadelil nie len čelnú skupinu, v ktorej jazdilo 17 cyklistov ale aj pelotón, kde tvrdo pracoval Jumbo – Visma. Holandský celok chytal všetky útoky, ktoré prišli z balíku. Čelo pretekov tak malo pred oklieštenou hlavnou skupinou tri minúty k dobru. Prišli však aj ataky na čele pretekov. Odpútať sa dokázalo duo Marc Hirshi a Richard Carapaz.

Počas klesania sa dvojica na čele rozrástla o ďalších troch pretekárov. Tí si pred prenasledovateľmi vytvorili minútový náskok. V týchto momentoch spomalil aj pelotón, ktorý strácal už takmer päť minút. Dokázal sa v ňom ešte stále udržať aj Peter Sagan. Špurtéri si z tempa balíku vystúpili už dávnejšie a aktuálne sa pohybovali ďalších päť minút za hlavnou skupinou.

88 kilometrov pred cieľom na stúpaný Col des Saisies si z balíku vystúpil už aj trojnásobný majster sveta. Trojica na čele si vytvorila už pohodlný náskok, keďže hlavná skupina na nich strácala viac ako šesť minút. V klesaný však spadol Marc Hisrhi. Švajčiar tak musel pracovať na to aby zmazal svoje manko na dvojicu z Ineosu Richarda Carapaza a Michaela Kwiatkowskeho. Tým robil spoločnosť ešte Pello Bilbao.

Táto trojica dostala veľký priestor a na poslednom kopci dňa, 36 kilometrov pred cieľom mala takmer deväť minútový náskok pred skupinou favoritov. To im dávalo veľkú šancu, na to aby si to rozdali v závere o etapový triumf. Záverečné HC stúpanie definitívne vyselektovalo hlavnú skupinu. S tej pokope zostala už iba pätica jazdcov, ktorá figuruje aj v celkovom poradí.

O etapovom víťazovi sa dnes rozhodlo medzi jazdcami z celku Ineos. Po sklamaný v celkovom poradí tak meno Ineosu zachránil Michael Kwiatkowski etapovým víťazstvom. Po dnešnej etape sa menil aj majiteľ bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára. Obliekol si ho Richard Carapaz. Ekvádorčan by si ho mohol obliecť aj v Paríži.

V celkovom poradí sa veľké zmeny neudiali a stále ho drží Primož Roglič pred svojím krajanom Tadejom Pogačarom o 57 sekúnd.

Sedemnásobný držiteľ zeleného dresu, Peter Sagan finišoval zo stratou 28 minút a 51 sekúnd na víťaza na 84 priečke.

Výsledky top 10:

Autor: Ivana Ďurtová

Google+ Linkedin
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com