Tour de France 12. etapa: Peter Sagan sa predstavil v úniku, v špurte trojice triumfoval Simon Yates

Tour de France 12. etapa: Peter Sagan sa predstavil v úniku, v špurte trojice triumfoval Simon Yates

Dve náročné stúpania v závere etapy značne nadelili vedúcu skupinu a o etapové víťazstvo dnes zápolila trojica z celodenného úniku. V špurte na posledných metroch ukázal najväčšie schopnosti Simon Yates, ktorý si do posledných metrov odložil najviac síl a súperov dokázal zavrieť v zákrute. Britský cyklista sa tak mohol v prvej pyrenejskej previerke tešiť z prvenstva.

Už od ostrého štartu sa spustila veľká bitka o to, kto sa prebojuje do celodenného úniku. Na vytvorení úniku sa dnes podieľal aj Slovák Peter Sagan, ktorý atakoval v balíku viackrát. Na čele pretekov sa ustálila početná skupina až po úvodných štyridsiatich kilometroch.

Denný únik dnes tvorilo až štyridsať cyklistov vrátane 29-ročného Petra Sagana, ktorý mal v skupine troch tímových kolegov z Bory – Hansgrohe. Pre trojnásobného majstra sveta to bola dobrá príležitosť na zisk plného počtu bodov na rýchlostnej prémii.

V úniku sa však objavili aj iné zaujímavé mená, a to Michael Matthews, Greg Van Avermaet, Rui Costa, Simon Yates či bodkovaný Tim Wellens. Takto početná skupina mohla dnešný únik pretaviť aj v etapové víťazstvo, keďže sa v nej nenachádzal žiaden pretekár, ktorý by ohrozoval žltého Juliana Alaphilippa. V hlavnej skupine nastolili tempo tímy Deceuninck – Quick-Step a Ineos, ktorí však dopriali úniku dosť času. 130 kilometrov do cieľa ukazovali hodiny takmer štyri minúty k dobru a náskok sa stále zvyšoval.

Dve stúpania v závere odštartovala rýchlostná prémia, ktorá bola situovaná na méte 130. kilometra trate. Práve tu sa ukázal na čele unikajúcej skupiny zelený muž, Peter Sagan, ktorému rozbehol špurt o 20 bodov jeho tímový kolega Daniel Oss. Slávny Slovák si situáciu postrážil a na prémii bral plný počet. Na svojom konte má aktuálne 277 bodov a 86-bodový náskok pred druhým Sonnym Colbrellim.

O 16 kilometrov sa začalo stúpať na prvý kopec. Už v úvode výstupu si rodák zo Žiliny, Peter Sagan, vystúpil z tempa a pomaly čakal na to, kým ho pohltí pelotón. Trojnásobný majster sveta si svoju dnešnú úlohu splnil už na rýchlostnej prémii. 13 kilometrov dlhé stúpanie nadelilo aj početnú skupinu na čele pretekov.

Hlavná skupina dopriala jazdcom v dennom úniku viac ako šesť minút k dobru, čo znamenalo, že v úniku sa rozohrala naháňačka o to, kto dokáže dotiahnuť dnešnú snahu do víťazného konca. Druhý výstup prvej kategórie vrcholil 30 kilometrov pred cieľom. V týchto momentoch figurovali na úplnom čele dvaja pretekári, na ktorých však čakalo ešte dlhé klesanie do cieľa.

15 kilometrov pred cieľom sa v úvode pretekov ustálil trojlístok cyklistov, ktorých stíhala osemčlenná skupina. Tá však nabrala takmer dvojminútové manko, a tak bolo už takmer jasné, že o etapový triumf bude zápoliť trojica Simon Yates, Gregor Mühlberger a Pello Bilbao.

V závere dnešnej etapy sa tak odohral špurt do ktorého si priviezol najviac síl Simon Yates. Brit zo stajne Mitchelton – Scott si ustrážil svojich konkurentov a správne načasoval svoj špurt.   

Pelotón dnes dorazil do cieľa s takmer desaťminútovou stratou. Peter Sagan finišoval v skupine za pelotónom so stratou 21 minút na víťaza a obsadil 141. miesto.

Autor: Ivana Ďurtová

Google+ Linkedin
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com