MS v cyklistike Innsbruck: Fenomenálny Peter Sagan bude v nedeľu obhajovať dúhový dres

MS v cyklistike Innsbruck: Fenomenálny Peter Sagan bude v nedeľu obhajovať dúhový dres

V rakúskom Innsbrucku aktuálne prebiehajú majstrovstvá sveta v cyklistike, ktoré vyvrcholia v nedeľu 30. septembra pretekmi Elite mužov. Rodák zo Žiliny, Peter Sagan, sa pokúsi obhájiť majstrovský titul po štvrtýkrát.

Organizátori si pre pretekárov pripravili horský profil. Väčšina, 259 kilometrov dlhej, trate sa odohrá na okruhoch. Úvodné kilometre cyklisti absolvujú na zvlnenom profile. Dôležitým stúpaním pretekov bude kopec Igls, ktorý jazdci pokoria až sedemkrát. 7,9 kilometrov merajúci výstup obsahuje v tých najprudších pasážach až desaťpercentné sklony.

Kľúčový kopec je situovaný 10 kilometrov pred cieľom. Práve ten bude rozhodujúcim momentom v súboji o majstrovský titul. 2,8 kilometrov dlhé stúpanie obsahuje dvadsaťtripercentné prevýšenie. Po klesaní budú chýbať do cieľa už iba tri kilometre, ktoré sú situované na rovine.

Itinerár pretekov naznačuje, že do dúhového dresu by sa mal obliecť vrchár. Výborné výkony predvádza v tejto sezóne aj celkový víťaz Okolo Slovenska Julian Alaphilippe. Francúzsky tím má v zostave aj Thibauta Pinota, ktorý podával dobrú formu na španielskej La Vuelte. Medzi favoritmi nájdeme aj mená ako Alejandro Valverde, Rafal Majka, Daniel Martin či Bob Jungels. Na pretekoch môže triumfovať aj víťaz La Vuelty Simon Yates, ktorý na španielskych cestách dokázal zachytiť viacero dôležitých nástupov.

Na 28-ročného Petra Sagana tak čaká neľahká úloha. Po páde na Tour de France sa postupne dokázal vrátiť do formy na La Vuelte. Slovák síce nepatrí medzi najväčších favoritov, no na rakúskych cestách môže prekvapiť.

Okrem trojnásobného majstra sveta sa v slovenských dresoch predstavia až šiesti jazdci. Na štarte tak uvidíme Erika Bašku, Mareka Čaneckého, Martina Haringa, Patrika Tybora, Martina Mahďara a staršieho brata Petra, Juraja Sagana.

Tímová časovka sa v Innsbrucku rozlúčila s majstrovstvami sveta. V tímovej časovke sa premiérovo predstavil aj tím Dukla Banská Bystrica, ktorý obsadil 21. priečku.

Profil pretekov mužov Elite:

Autor: Ivana Ďurtová

Google+ Linkedin
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com